Het belang van vlechtwerken

Beton storten voor een bouwproject is vaak een flinke klus, maar er komt eerst heel wat bij kijken. 

Betonwapening behoort tegenwoordig tot de vaste zaken die daarbij horen. Het betonnen rooster bestaat eigenlijk uit stalen frames waar beton omheen wordt gestort. Het doel is om het beton nog sterker te maken. 

Beton is van nature goed bestand tegen drukkrachten na uitharding, maar het is ook erg belangrijk dat het bestand is tegen trekkrachten. Constructies worden immers gebouwd “om lang mee te gaan” omdat ze moeten meegaan, waardoor ze een langere levensduur hebben. Tegelijkertijd moet het natuurlijk zeer duurzaam zijn.

Vlechten is belangrijk 

Vlechten is belangrijk om het beton zo sterk mogelijk te maken. 

De metalen of ijzeren structuur die onder het beton verborgen zit, moet van zichzelf ook heel sterk zijn en daarvoor zijn betonvlechtwerken nodig. Het is een ijzeren frame waar  beton omheen wordt gestort. In die zin is het belangrijk dat het vlechtwerk tot in de details correct wordt uitgevoerd. 

Hiervoor zijn speciale ijzervlechters nodig die speciaal volgens  bouwtekeningen voor het vlechtwerk zorgen. Hierdoor is elke constructie oersterk en bestand  tegen  veel druk en spanning. Met dit in het achterhoofd gaat het gebouw tientallen jaren mee en vraagt het weinig of geen onderhoud. 

Ook hier zijn  verschillende oplossingen mogelijk. Denk aan gesneden of gebogen wapeningsstaven, maar ook aan kant-en-klare frames. Alles is mogelijk, maar het moet wel worden afgestemd met het bouwplan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.